PONTEM

Web stranica se trenutno prikazuje na engleskom jeziku. Neki od sadržaja ostaju ne promijenjeni zbog targetirane publike. Kliknite na zastavu kako biste promijenili jezik stranice.
  • CONTACT E-MAIL info@pontem.org.ba
  • ADDRESS ZENICA Mokušnice 9A, Zenica​

Priopćenje za javnost

Priopćenje za javnost:

Kao strukovna organizacija koja okuplja socijalne pedagoge Bosne i Hercegovine nerezervisano podržavamo stav nulte tolerancije prema nasilju te osjećamo duboku potrebu da javnosti uputimo poruku o suštinskoj važnosti prepoznavanja i reagiranja na tragične događaje koji su obilježili Bosnu i Hercegovinu u posljednjih godinu dana. Naročito potresno ubistvo Amre Kahrimanović u Tuzli nas je sve duboko potreslo.

Moramo se suočiti s činjenicom da su ova ubistva, iako izgledaju besmisleno, paradoksalno, zapravo očekivani ishodi načina življenja koje smo dopustili da se razvije. Decenijama pokušavamo da živimo u društvu koje se nepovratno izmijenilo u sklopu globalnih promjena, a mi se pokušavamo pretvarati da su nekadašnji načini življenja održivi. Nažalost, na primjeru tragičnih sudbina ubijenih žena, muškaraca i mladih, možemo vidjeti da naši stari pristupi jednostavno ne funkcioniraju da spriječe ove grozne posljedice.

Kako reagirati na ovu situaciju? Potrebno je ulagati u osobnu introspekciju, osjećaj odgovornosti i iskrenost u međuljudskim odnosima. Također, nužno je normirati rad institucija, posebno u sektorima policije i zakonodavstva, kako bi se osigurala nulta tolerancija na propuste.

Smatramo da je savremeni odgovor na ove izazove pronalaženje rješenja u odgojno-obrazovnom sistemu, gdje socijalni pedagozi imaju ključnu ulogu u promicanju prosocijalnih vrijednosti i razvijanju empatije kod mladih. Promjene se neće moći dogoditi bez šireg truda različitih sistema, ali došlo je krajnje vrijeme da se pristup rješavanju problema nasilja proširi sa paušalnih i populističkih pokušaja političkih pojedinaca da ugase vatru, na više održive i dugoročno promišljene akcije koje mogu ponuditi različiti stručnjaci i akademska zajednica.

Ovo su samo neki od slučajeva koji su potresli našu zemlju u posljednjih godinu dana. Svjedočimo činjenicama koje zahtijevaju duboku refleksiju i akciju. Kuća nije samo urušena, ona je srušena do temelja. Što prije se s time suočimo, prije ćemo moći započeti njenu obnovu, ciglu po ciglu.

Svako pojedinačno djelo, svaka riječ, nosi sa sobom posljedice koje se protežu dalje od pojedinca ili incidenta. Stoga je ključno da kao društvo prepoznamo svoju odgovornost i aktivno težimo ka stvaranju okoline u kojoj je nasilje neprihvatljivo i gdje se promiče kultura empatije i poštovanja.

Neka ovi tragični događaji budu podsjetnik na to da šutnja nije opcija, i da je naša odgovornost ne samo prema sebi već i prema cjelokupnom društvu u kojem živimo.

U potpisu,

Zajednica praktičara Nacionalne asocijacije za socijalnu pedagogiju u Bosni i Hercegovini – PONTEM.