PONTEM

Web stranica se trenutno prikazuje na engleskom jeziku. Neki od sadržaja ostaju ne promijenjeni zbog targetirane publike. Kliknite na zastavu kako biste promijenili jezik stranice.
  • CONTACT E-MAIL info@pontem.org.ba
  • ADDRESS ZENICA Mokušnice 9A, Zenica​

PONTEM predstavljen u Zenici

Zenica, 09.03.2024 – Nacionalna asocijacija za socijalnu pedagogiju u Bosni i Hercegovini –  PONTEM, svečano je predstavljena danas na događaju održanom u Zenici. 

Pored javnog predstavljanja organizacije od strane Predsjednika Asocijacije Ćerim Eldara koji iznosi neophodnost udruženog zagovaranja i insistiranja na zakonu o sociopedagoškoj djelatnosti u Bosni i Hercegovini, održana je i panel diskusijom na temu “Stanje socijalne pedagogije u BiH”, koja je okupila stručnjaka iz prakse, nevladinog sektora i akademske zajednice.

Na događaju su izneseni podaci o tome da je u Bosni u Hercegovini za oko dvadeset godina koliko egzistiraju odsjeci pri javnim fakultetima i univerzitetima diplomiralo oko 1000 socijalnih pedagoga, gdje je oko polovine njih, svoje profesionalne kapacitete realizira u zemljama Zapadne Europe.

Neka od ključnih potreba su uspostavljanje i unificiranje pripravničkog i stručnog rada i ispita nakon diplomiranja studenata, potreba za sistematizacijom radnih mjesta socijalnih pedagoga i hitnim djelovanjem prema federalnim instancama u kontekstu sveprisutnog porasta nasilja u društvu.

Azemina Maglić, Voditelj Odsjeka za socijalnu pedagogiju pri Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici navodi: “Naglašavamo nužnost veće i snažnije afirmacije socijalnog pedagoga u područjima djelovanja kao sto su škole, sudovi, tužilaštva, policija, zdravstvene institucije, što je definitivno posljedica transformacijskih procesa poput međuvršnjačkog nasilja, nasilja u porodici, nasilja nad ženama,izazovi i problemi povezani sa digitalizacijom, posljedice koje su donijela ratna zbivanja u Europi i svijetu na planu dodatnog siromaštva i općeg straha i nesigurnost kojim je obuhvaćeno naše ali i druga društva. Za Zeničko-dobojski kanton, ali i za čitavu Bosnu i Hercegovinu u kontekstu ove struke neophodno je ustanoviti polaznu tačku praktičara u vidu kvalitetnog pripravničkog rada i stručnog ispita, kojeg bi trebali regulisati odgovorna ministarstva.”

Ova inicijativa, koja ima za cilj stvaranje pozitivnih promjena u društvu, dio je Core EMpower projekta,  podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT.

Medijske priloge možete pregledati na:

https://www.zenicablog.com/nacionalna-asocijacija-za-socijalnu-pedagogiju-pontem-predstavljena-u-zenici-kroz-projekat-core-empower/

Socijalni pedagozi Zeničko-dobojskog kantona