PONTEM

Web stranica se trenutno prikazuje na engleskom jeziku. Neki od sadržaja ostaju ne promijenjeni zbog targetirane publike. Kliknite na zastavu kako biste promijenili jezik stranice.
  • CONTACT E-MAIL info@pontem.org.ba
  • ADDRESS ZENICA Mokušnice 9A, Zenica​

PONTEM predstavljen u Bihaću!

Bihać, 27.04.2024 – Nacionalna asocijacija za socijalnu pedagogiju u Bosni i Hercegovini –  PONTEM, svečano je predstavljena danas na događaju održanom u Bihaću. 

Pored javnog predstavljanja organizacije od strane Predsjednika Asocijacije Ćerim Eldara koji iznosu da su društveni problemi u Bosni i Hercegovini kontinuirano prisutni, a vrlo lahko posmatramo odlazak onoga što je najznačajnije, a to su ljudski resursi, stručni mladi ljudi koji žele svoj čitav život podredi pružanju podrške drugima.

Na panelu su izneseni podaci o tome da je u Bosni u Hercegovini za oko dvadeset godina koliko egzistiraju odsjeci pri javnim fakultetima i univerzitetima diplomiralo ukupno 831 socijalni pedagog. Na biorima za zapošljavanje se nalazi 19% diplomiranih socijalnih pedagoga, od čega je 27 na području Unsko-sanskog kantona. Procjenjuje se da je polovina ovih stručnjaka napustila Bosnu i Hercegovinu i profesionalni angažman našli u zapadnoevropskim zemljama, gdje je socijalna pedagogija prepoznata i priznata.

Profesorica Sena Družić navodi da svakodnevno raste potreba za angažmanom socijalnih pedagoga, kako na području Unsko-sanskog kantona, tako i šire. Na našem području od dolaska i tranzita migranata, velik broj naših socijalnih pedagoga zaposlilo se u inostrane nevladine organizacije, i uspješno rade sa tom populacijom.

Amira Delić, Bachelor socijalne pedagogije sa dugogodišnjim iskustvom rada u nevladinim organizacijama u sklopu odgovora na migrantsku krizu, navodi da su socijalni pedagozi kroz svoj angažman prepoznati kao stručnjaci posebno u dijelu zaštite ljudskih prava, identifikacije, te pružanja podrške najosjetljivijim grupama društva, te samim tim, ukoliko bismo dobili priliku za angažman u institucijama i nevladinom sektoru, mogli bi adekvatno odgovoriti i prevenirati trenutne probleme s kojim se društvo susreće s povećanom stopom vršnjačkog nasilja i ostalih problema koji su sve više prisutni.

Ova inicijativa dio je Core EMpower projekta,  podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT.

RTV USK PRILOG: https://www.rtvusk.ba/usk/puno-posla-za-socijalne-pedagoge-zbog-izrazenih-drustvenih-protivrjecnosti-u-bih-je-naglasena-vaznost-socijalne-pedagogije/113108/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2ZAWZU14I0h-1fubujSbbvR1YCGB6OpMCGancwYy0U5DMhbu20q1i5xAA_aem_AQQIaSLCkHxWWMEdcMdGVdc3XiXuxpwUMRSwAaM50-L46tizkcVHMMt2S8ZfcxS4OkR0hUtX-rMhjkC2wDuOk320

Socijalni pedagozi Unsko-sanskog kantona