PONTEM

Web stranica se trenutno prikazuje na engleskom jeziku. Neki od sadržaja ostaju ne promijenjeni zbog targetirane publike. Kliknite na zastavu kako biste promijenili jezik stranice.
  • CONTACT E-MAIL info@pontem.org.ba
  • ADDRESS ZENICA Mokušnice 9A, Zenica​

BIOGRAFSKI AKTIVIZAM: Tranformacijska moć biografije u sociopedagoškom kontekstu

Biografija predstavlja koncept u domenu socijalne pedagogije, koja nosi sa sobom duboku suštinu i potencijal za transformaciju. Ovaj uključuje podsticanje pojedinaca da dijele svoje životne priče, iskustva i perspektive kako bi inspirisali, osvijestili i promovisali pozitivne društvene promjene, što možemo nazvati i biografskim aktivizmom.

U svojoj suštini, biografski aktivizam naglašava važnost individualnih priča i njihov uticaj na društvo. Kroz ovaj pristup, svaki pojedinac postaje aktivni protagonist svog životnog narativa, koristeći svoje iskustvo kao sredstvo za podizanje svijesti, osnaživanje drugih i iniciranje pozitivnih promjena u zajednici.

U socijalnoj pedagogiji, biografija ima poseban značaj. Biografiski pristup podstiče proces refleksije i samoosvještavanja kod pojedinaca, što je ključno za njihov lični razvoj i učenje. Kroz dijeljenje vlastitih priča i slušanje iskustava drugih, pojedinac stvara prostor za razumijevanje različitih perspektiva, razvoj empatije i osnaživanje vlastitog identiteta.Momenti za Učenje Kroz Biografski Aktivizam

Biografski aktivizam stvara mnoge prilike za učenjem gdje kroz proces dijeljenja priča, pojedinac reflektira o svom životu, preispituje svoje vrijednosti i ciljeve, te razvija dublje razumijevanje sebe i svijeta oko sebe. Također, slušajući priče drugih, pojedinac stiče nove perspektive, uči o različitim životnim iskustvima i razvija empatiju prema drugima.